• Ağustos 25, 2020
  • No Comment
  • 24

“Halı Sahalar Artık Daha Sağlıklı”

Covid-19 pandemi süresinden her kesim gibi etkilenen Halı Sahalar ile ilgili Ordu 52 Olimpiyat Spor Tesisleri İşletmecisi Sezgin Felek ile…

 “Halı Sahalar Artık Daha Sağlıklı”

Covid-19 pandemi süresinden her kesim gibi etkilenen Halı Sahalar ile ilgili Ordu 52 Olimpiyat Spor Tesisleri İşletmecisi Sezgin Felek ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Kapatılma ve tekrar açılma süreci çok sancılı olan ve bir dönem ulusun haber yayın organlarında oldukça yer alan Halı Saha işletmelerinin, o dönem neler yaşadığını merak edenler için konuyu uzmanına sorduk. Ordu’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Ordu 52 Olimpiyat Spor Tesisleri işletmecisi Sezgin Felek, tüm samimiyeti ile bize o süreci en ince noktasına kadar anlattı.

Zorluklar çekerek tekrar açıldıklarını belirten Felek, özellikle kendisinin daha önce sahilde olan işletmesinden bu yana aboneliği olanların iptal ettirdiğini söylerken, sağlıkla ilgili kendilerine verilen tüm kuralları harfi harfine uyguladıklarını belirtti.

  • İlk olarak Covid-19 pandemi sürecinin başladığı döneme dönelim. Kademeli olarak birçok faaliyetler durduruldu. Halı saha işletmeleri ile ilgili neler yaşandı ?

“Covid-19 pandemi süresinde devletimiz ilk olarak okullardan başlayarak aktifliği sonlandırmaya başladı. Okullar kapatıldıktan sonra bir gün aile ortamında bu olayın iki haftadan daha uzun süreceğini konuşmuştuk. Okulların ardından sportif faaliyetler durdu ancak bu duran faaliyetler arasında resmiyette Halı Sahalar yoktu. Ben ve diğer arkadaşlar Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olmak üzere her yetkili makama gittik ancak bize devam etmemiz gerektiği yönünde cevaplar verildi.”

  • Peki size kapatılma kararı ilk ne zaman geldi ? Halı sahalar artık kapatıldı yazısı ya da genelgesi tarafınıza ne zaman ulaştı ?

“Biz aslında 18 Mart tarihine kadar işletmemizi açık tuttuk. Bu resmi bir tarih değildi. O günün akşamında ben personelimi toplayarak işyerimi kişisel olarak kapatma kararı aldığımı bildirdim. Baktığımızda adeta korku filmi gibi bir süreç vardı. Devlettin bizim kapatmamız gerektiği yönünde herhangi bir isteği olmadı ama ben kendi isteğimle kapattım.”

  • Sizi kendi işletmenizi kendi kararınızla kapatmaya yönelten en önemli etken neydi ?

“Bizim yaptığımız işte bu noktada Covid-19 pandemisi personelden müşteriye ya da müşteriden personele geçebilir. Toplumsal sağlık bilinci yaptık. Süreç öncesinde defalarca Gençlik ve Spor il müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Altınordu belediyesine gittim. Genelgelerde adımız geçmemişti ancak biz kapattık. Sonuçta bir noktadan sonra toplumsal bilinç maddiyatın önüne geçiyor.”

  • Sizin 18 Mart’ta kapattığınızı gördüğümüzde geri açılma süresi çok uzun oldu. Yaklaşık 4 aydan fazla kapalı kaldınız. Peki bu süreç neden uzadı ?

“Kapattıktan sonra açılma sürecini yakından takip ettik. İlk olarak 1 Haziran’dan 2-3 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yapmıştı. Biz o tarihte açılacağız diye tüm hazırlığımız yapmıştık. Ama birçok branşın kapalı kalacağını açıkladılar. O genelgede bir madde vardı. Halı sahalar o genelgedeki maddeye göre Amatör Futbol branşın kategorisi içersinde yer aldı. Ama biz Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na bağlı bir oluşum değil sadece bir işletmeyiz. O tarihte maalesef açılmadık.”

  • Süreç çok karışık bir hal almaya başlamış. Peki siz halı saha işletmecileri olarak geri açılmak için neler yaptınız ?

“Takip eden günlerde diğer halı saha işletmeci arkadaşlar ve birçok kişi bireysel olarak valiliğe gitmiştik. Eski Vali Seddar Yavuz’la görüşemedik ancak yeni Valimiz Tuncay Sonel bizi makamında kabul etti. Şahsım olarak özellikle diğer işletmeler açılırken bizim kapalı olmamızın nedenini öğrenmek istediğimizi sordum. Biz Mart 18‘den beri kapalıydık. Temmuz ayındaki genelgede de yer almadık. O ana kadar açılan sektörlerden daha masumuz ancak bizim neden kapalı olduğumuzu valimize sordum. Biz toplumsal duyarlılık adına kendi kendimizi kapattık ama bizi açmadılar. Herkes bağlı bulunduğu şehirdeki yetkililere ulaşmaya ve gayret göstermeye çalıştı.”

  • Yakın dönemde hatırlıyorum ulusal kanallar ve medya organlarında Halı sahaların haberleri geniş şekilde yer buldu. Bu süreç nasıl oldu ?

“Herkes bireysel olarak birşeyler yapmaya devam ediyordu ancak tüm Türkiye’deki halı sahacı arkadaşlar olarak whatsapp üzerinden bir arada toplandık. En sonunda basın açıklaması tarzında bir fikir ortaya çıktı. Bu anlamda o açıklama bütün ulusal kanal ve gazetelerde yer aldı. Toplu bir ses olarak Ankara’dan duyulduk. 12 Ağustos genelgesinde ilk defa devletin kayıtlarında yer aldık ve sonunda açıldık.”

  • Şimdi gelelim bu noktaya. Çünkü halı saha tutkunu olup Covid-19 pandemisinden dolayı artık gelmek istemeyen birçok kesim var. Halı saha işletmeleri hangi şartlarda açıldı ?

“Biz aslında sıkıntılarla açıldık. 20 yıldır ya de 10 yıldır aboneliği olan arkadaşlar Covid-19 pandemisi sebebiyle artık aboneliklerini sonlandırma kararı aldılar. Bize 3 tane A4 kağıdına yazılı uyulması gereken kurallar verildi. Aslında sıkıntılı olan süreç bizim tarafımızdan değildi. Bize gelen misafirleri bu kurallara uyulmasındaki yönlendirmeler oldu. Benim alanım bu sektör olduğu için diğer sektörleri incelemedim. Biz bütün kurallara uymak suretiyle hazırlığımızı yaptık.”

  • Nedir bu kurallar ? Biraz bahseder misiniz ?

“İlk olarak artık duşlar ve soyunma odaları yasak. Biz müşterinin ya da bizim temas noktaları içerisinde yer alan sileceğimiz her noktayı farklı bez ve farklı kimyasallarla silmeye özen gösteriyoruz. Özellikle hes kodu var bunun amacı bireysel bilgilerin olduğu bir kod. Sadece bir arkadaşımızı bu hes kodu bilgilerini almak için yönlendirdik. Zaten işletmemize gelenlerin ateşlerini ölçmeden içeriye almıyoruz.”

  • Halı Sahalar açıldı. Bugünlerde çok dillere pelesenk olan tabilerle ‘Yeni Normal’ süreci sizin için de başladı. Bu süreçte hissediyorsunuz ?

“Bizim kapalı kaldığımız sürece psikolojimiz bozulmuştu. Hem işletme sahipleri hem de çalışanlar olarak. Ama şimdi bir nebze olsun düzeldi. İşimize kurallar çerçevesinde geri döndüğümüz için mutluyuz. Umarım kış için konuşulan salgın devam etmez. Hep beraber sağlıklı şekilde spor yapalım ve yaptıralım. Halı sahalarda futbol oynamaya alışmış bir kişi bana göre haftada iki defa spor yapıyor. Sporsuz hayat olmaz.”

SAMET KARADAĞ / ÖZEL RÖPORTAJ

Related post

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir